Novosti

Legalizacija objekata - rok do 31.12.2016.god.


23.01.2013.god. Održana javna rasprava o Narcrtu zakona o energetskoj efikasnosti

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, u prostorijama Područne privredne komore Bijeljina, organizovalo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti.
Javnoj raspravi su prisustvovali i predstavnici našeg preduzeća, te smo iznijeli naša stajališta i prijedloge za unapređenje energetske efikasnosti.
Između ostalog, predložili smo da se oformi baza podataka energetske potrošnje objekata javne uprave, koja bi putem Interneta bila javna, te da se na taj način prate objekti javnih ustanova koji su energetski najefikasniji, a istovremeno bi manje učinkovite javne ustanove imale uvid u primjere dobre prakse.
Također smo napomenuli da Vlada treba pronaći model stimulisanja fizičkih i pravnih lica za prelazak na korištenje obnovljivih izvora energije, a sve u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisije CO2.
U nastavku citiramo tekst objavljen na stranicama Ministarstva industrije, energetiike i rudarstva, nakon održane javne rasprave u BIjeljini.
"Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti danas je u Bijeljini naglašena potreba racionalizacije i smanjenja potrošnje energije koja je u Republici Srpskoj i BiH dva i po puta veća od potrošnje u zemljama EU. Načelnik Odjeljenja za elektroenergetiku u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Janković podsjetio je na opšti cilj zemalja članica energetske zajednice jugoistočne Evrope da narednih sedam do osam godina obezbijede uštedu potrošnje električne energije od oko devet odsto. Predstavnici privatnih firmi bijeljinske regije na raspravi koja je održana u Privrednoj komori iznijeli su zamjerke da ih novi zakon ne stimuliše u nastojanju da unaprijede energetsku efikasnost. Oni očekuju da iz budžeta bude pružena značajna podrška privatnim kompanijama koje namjeravaju da izgrade ili rekonstruišu toplane u kojima će se, umjesto uglja, za zagrijavanje koristiti biogorivo ili geotermalna energija. Novi zakon će nakon javne rasprave biti pred poslanicima u martu, a Janković ističe da on manifestuje odgovornost države i Vlade Republike Srpske za racionalno korištenje eneregije. On kaže da će distributeri električne energije, toplotne energije i gasa imati obavezu da krajnjim potrošačima daju instrukcije i da nametnu mjere za racionalno upravljanje i korištenje energije. Javni sektor Republike Srpske, prema Jankovićevim rječima, imaće obavezu da bude predvodnik u racionalnom upravljanju energijom. "